Een interview met Robin en Karin – de twee zaakvoerders van Move for Health

Dag Robin, je bent sinds mei 2021 medezaakvoerder van Move for Health. Hoe ben je bij Move for Health terechtgekomen en wat was jouw motivatie om mee in de zaak te stappen?

(Robin): Na het afronden van mijn studie revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit van Antwerpen besloot ik nog een postgraduaat sportmanagement te volgen aan de Vrije Universiteit Brussel. Toen ik deze beëindigde besloot ik initieel om verder te gaan in management. Ik voelde echter dat mijn job mij niet de voldoening gaf waarop ik gehoopt had. Na een tijd goed nagedacht te hebben, kwam ik tot de conclusie dat ik terug mensen wou helpen en begeleiden omdat dit mij toch het meeste energie en voldoening geeft. Ik kende Karin nog van vroeger tijdens een studentenjob in een fitness en ik wist nog dat zij een eigen studio had. Ik heb haar dan ook gecontacteerd of zij nog op zoek was naar een kinesitherapeut. Na enkele gesprekken deed zij mij een voorstel of ik mee in de zaak wou stappen. Uiteraard zag ik dat als een kans die ik niet kon laten liggen. Tijdens mijn studententijd runde ik met twee medestudenten een kleine studentenonderneming en gezien mijn studies en interesse voor sport is de combinatie kinesitherapie, sport en ondernemen mij op het lijf geschreven. Toen ik voor de eerste keer de studio binnenkwam had ik meteen een fijn gevoel, het straalde een heel warme en persoonlijke sfeer uit. Daarbij sluit de missie van Move for Health volledig aan bij mijn missie, namelijk mensen zoveel mogelijk laten bewegen of een verantwoorde manier!

Karin, vanwaar jouw voorstel aan Robin om mee in de zaak te stappen?

(Karin): Initieel was dit niet de bedoeling. Hiermee wil ik zeggen dat het oorspronkelijk plan was dat Robin zijn praktijkruimte zou huren en onder zijn eenmanszaak binnen Move for Health zou werken. Lang verhaal kort: mijn broer – die tevens ook mijn accountant is en mij enorm helpt met de financiële kant van de zaak – kwam met het voorstel om samen met Robin een vennootschap op te richten. Ik ken Robin inderdaad van vroeger, kende zijn werkethiek en hoe hij met de mensen omgaat. Dat gaf mij het vertrouwen dat het een fijne samenwerking kon worden. Toen zijn de gesprekken begonnen om samen een vennootschap op te richten.

Is het voor jou niet wennen dat je nu met twee de zaak leidt in plaats van alleen?

(Karin): Vooral in het begin was het wel even wennen. Ik was zo gewoon dat ik over alles zelf kon beslissen zonder enig overleg. Maar ik zie vooral de voordelen om met twee een zaak te runnen. Ten eerste zat ik voor de tweede sluiting door corona stampvol met trainingen die ik gaf. Gemiddeld gaf ik 43 uren personal training per week. Daarnaast moest ik nog veel dingen doen zoals trainingen voorbereiden, social media content maken, administratieve taken doen… Het waren werkdagen van 12 tot 14 uur, 6 dagen in de week. Ik besefte voor de tweede keer op een jaar tijd dat ik dit ritme niet jarenlang kon volhouden. Een fulltime medewerker aannemen is kostelijk dus dat was geen optie. Op deze manier kan de werkbelasting verdeeld worden onder ons tweeën en Robin zijn kennis en kunnen als kinesitherapeut is ontzettend waardevol voor onze studio.

Ten tweede vind ik het wel fijn dat ik niet meer over alles alleen moet beslissen. Ik heb graag wat feedback over bepaalde zaken. Nu heb ik een klankbord om mijn bedenkingen en beslissingen te bespreken.

Zelfstandige worden midden in de coronacrisis, vond je dat niet riskant?

(Robin): Voor ik in deze zaak stapte werkte ik in loondienst waarbij je natuurlijk veel meer zekerheid hebt dan wanneer je zelfstandige bent. Ik heb echter heel goed nagedacht en er speelden toch een aantal factoren een doorslaggevende rol om toch de sprong te wagen. Om te beginnen natuurlijk de grote ‘goesting’ om zelf samen met Karin te bouwen aan iets moois om mensen te kunnen helpen.

Ten tweede ook het feit dat we samen met onze accountant werkten aan een betrouwbaar en realistisch financieel plan dat me de nodige garanties kon bieden. Tot slot gaf het mij ook veel vertrouwen dat kinesitherapie wel nog steeds mogelijk is. Al hoop ik natuurlijk dat we zo snel mogelijk ook volledig terug open kunnen gaan.

 

 Wat is jouw aanpak als kinesitherapeut?

 (Robin): Om te beginnen luister ik eerst grondig naar je volledige verhaal. Dit is essentieel om naast de klacht of hulpvraag ook andere belangrijke factoren te detecteren waarmee rekening gehouden moet worden tijdens een behandelings- of trainingsproces.

Daarnaast betrek ik je bij het opstellen van een behandelplan of trainingsschema omdat ik het essentieel vind dat zowel jij als ik achter het plan van aanpak staan. Dit komt enerzijds de motivatie ten goede, maar het zorgt er ook voor dat je je meer houdt aan het afgesproken behandelplan of trainingsschema.

Ik probeer ook elke keer te evalueren hoe het met je gaat om op basis daarvan bij te sturen indien nodig.

In alles wat ik doe probeer ik de gedeelde verantwoordelijkheid te versterken en probeer ik je mee te geven dat ik er ben om je te begeleiden in het proces, maar ook dat je de sleutel tot succes zélf in handen hebt.

Doen jullie zelf nog veel aan sport?

 (Karin): Na mijn blessure in 2019 waarbij ik tijdens een basketbalwedstrijd mijn voorste kruisband volledig heb doorgescheurd, heb ik de pijnlijke beslissing genomen om te stoppen met mijn favoriete sport. Vooral het afscheid nemen van mijn fantastische ploeggenoten deed wel pijn. De revalidatie duurde 10 maanden en dat had te veel negatieve impact op de zaak. Ik wou niet meer riskeren om opnieuw zo zwaar geblesseerd te raken.

Tijdens mijn revalidatie, waarbij ik nog niet intensief mocht en kon sporten, ben ik beginnen golfen om op deze manier meer tijd door te brengen met mijn ouders. Dit doe ik nu 1x/week. Daarnaast zorg ik dat ik dagelijks een half uur op de rollen fiets om mijn conditie op peil te houden.

 

(Robin): Ik heb zelf 13 jaar atletiek gedaan, waarbij ik mij toelegde op de 400 en 800 meter. Sinds mijn studies kinesitherapie ben ik met atletiek gestopt, maar bleef nog steeds regelmatig lopen. Zo liep ik in 2019 mijn eerste Ten Miles. Normaal gezien stond vorig jaar mijn eerste marathon op het programma, maar Corona stak hier jammer genoeg een stokje voor. Hopelijk kan het deze keer in september wel doorgaan en loop ik mijn allereerste marathon doorheen de mooiste stad van Vlaanderen (Antwerpen).

 

Wat zijn jullie ambities met Move for Health?

(Robin): Met Move for Health zou ik graag een studio uitbouwen die in deze regio/Vlaanderen een referentie is vanwege zijn uitstekende expertise op verschillende vlakken. Steeds met de focus op mensen zoveel mogelijk en op een verantwoorde en gezonde manier te laten bewegen. Ik wil van Move for Health een plaats maken waar mensen graag naartoe komen ongeacht de reden waarvoor ze komen en waar elke persoon telt door onze eigen persoonlijke aanpak. Het creëren van een fijne sportieve community waar iedereen elkaar op een positieve manier kan stimuleren behoort zeker ook tot mijn doelen.

(Karin): Ik zou het niet beter kunnen verwoorden!

Dank jullie wel voor jullie tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *