Positief omgaan met de lockdown

Vanuit de media hoor ik dat er heel wat mensen zijn die het mentaal zwaar hebben tijdens de lockdown. Sommigen voelen zich eenzaam, anderen voelen zich angstig of depressief.

 

Uit een onderzoek van KU Leuven blijkt dat de 1 op 2 werkende Belgen het mentaal zwaar hebben. Hieronder zijn een aantal van hun ervaringen op een rijtje:

 

  1. Ik heb me (veel) minder dan gewoonlijk kunnen concentreren op mijn bezigheden.
  2. Ik heb (veel) minder dan gewoonlijk plezier kunnen beleven aan mijn dagelijkse bezigheden.
  3. Ik heb me alles bij elkaar (veel) minder dan gewoonlijk gelukkig gevoeld.
  4. Ik heb (veel) minder dan gewoonlijk het gevoel gehad zinvol bezig te zijn.
  5. Ik voelde me (veel) minder dan gewoonlijk in staat beslissingen te nemen.
  6. Ik ben (veel) minder dan gewoonlijk in staat geweest mijn problemen onder ogen te zien.

 

50% van de mensen lijden aan één of meerdere van het bovenstaand lijstje. Velen zijn zodanig gefocust op wat ze niet kunnen of mogen. Ook als ik mijn collega-ondernemers uit de fitness-/personal trainingssector bezig hoor op Facebook, dan roepen ze ook alleen maar om zo snel mogelijk weer open te kunnen gaan. Voor sommigen is dat puur uit financiële noodzaak en daar voel ik alle medeleven bij. Maar er zijn ook anderen die het gewoon ‘niet eerlijk’ vinden dat de kappers en tatoeëerders wel open mogen gaan en wij niet. Ze zeggen dat er in ‘hun’ ruimte wél veilig gewerkt kan worden met de nodige maatregelen.
Mijn mening is dat er bij ons in de studio ook veilig gewerkt kan worden als we de nodige maatregelen nemen. Maar mijn collega-trainers vergeten dat er ook genoeg personal trainers zijn (al dan niet net opgestart) die niet over voldoende ruimte beschikken of niet het nodige ventilatiesysteem hebben om veilig in te kunnen werken. Dan is het uiteraard logisch dat de overheid niet staat te springen om onze sector groen licht te geven om binnen trainingen te geven. Maar dit lijkt men soms wel te vergeten…

Of het nu onze situatie is of jouw situatie: aan onze omstandigheden kunnen we momenteel niet veel doen. We moeten aan de regels houden als we op een gezonde manier verder willen gaan. Maar het is niet dat we helemaal geen keuze hebben, integendeel. In elke situatie heb jij een keuze, ook al kan je aan de omstandigheden weinig tot niets veranderen. De keuze die wij hebben, is de keuze hoe dat wij met de situatie omgaan en waar we ons op focussen.

We kunnen energie steken in klagen, zagen, roepen, boos worden en bezorgd zijn. Maar we kunnen diezelfde energie ook steken in creatief met de situatie omgaan. Wat kan jij op dit moment doen zodat jij je toch gelukkig kan voelen? Als je een onderneming hebt, wat kan jij dan doen om iets positiefs uit de crisis te halen?

Zelf heb ik ervoor gekozen om ons online aanbod in onze aparte corona-pagina van Move For Health voor onze klanten zeer uitgebreid aan te bieden. Daar steek ik al bijna 10 weken lang 6 dagen van de week mijn energie in. En 5 dagen van die 6, ben ik er een hele dag mee bezig. Naast de webinars, blogs, workouts, nieuwsbrieven e.d. geef ik ook nog via Skype personal training aan de klanten die dit wensen. Daarbovenop reflecteer ik ook wat er beter kan in onze studio op vlak van coaching, zodat we dit kunnen toepassen vanaf het moment dat we terug open kunnen gaan en volg ik een online cursus om in het najaar een beter aanbod te hebben als er terug een lockdown zou komen.

Van al de energie en tijd die ik de voorbije 10 weken in heb gestoken, daarvan is er op financieel vlak weinig opbrengst. Maar op deze manier onderhoud ik wel de contacten met onze klanten en hoop ik hen op toch van op een afstand te motiveren om aan hun gezondheid te blijven werken. Ik bekijk graag de dingen op lange termijn, net zoals met onze gezondheid. Daarom ben ik momenteel ook niet bezig met nieuwe klanten aan te werven, mijn focus ligt op dit moment volledig bij onze huidige klanten uit dank voor hun loyaliteit en hun vertrouwen de afgelopen periode in de hoop dat ze nog lang bij ons blijven. En ik ben ervan overtuigd dat ik veel ga hebben geleerd van de afgelopen periode die ik in de toekomst ga kunnen toepassen.

Ondertussen geniet ik gewoon van de kleine dingen in het leven en ben ik vooral dankbaar dat mijn familie nog steeds gezond en wel is. Het feit dat we niet kunnen gaan shoppen, uit eten kunnen gaan,… hoort voor mij niet bij de essentiële dingen die we echt nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn.

Ook jij kan in deze situatie ervoor kiezen waar jij je focus op legt. Zoals ik al zei, kunnen we aan de pandemie momenteel weinig doen behalve aan de maatregelen houden. Maar jij kan wel kiezen op welke manier jij ermee wilt omgaan. Jij kan de focus leggen op wat er wel nog is of wat je wel nog kan in plaats van de focus te leggen op wat je niet meer kan of mag. Op deze manier kan je toch nog gelukkig zijn in tijden van de lockdown. Voor de ene zal dit moeilijker zijn dan de andere, afhankelijk van de omstandigheden waarin ze zitten.

Indien je toch nog moeite hebt om van de kleine dingen te genieten of om je focus te verleggen van negatief naar positief, dan mag je mij altijd vrijblijvend contacteren. Dan doen we eens een babbeltje via Skype en hopelijk kan ik je dan helpen om je kijkwijze op jouw situatie te veranderen. Soms heb je gewoon een buitenstaander nodig die de dingen vanop een afstand kan bekijken om de dingen anders te kunnen zien…

 

Hou je goed en blijf gezond!

Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *