Voedingsstoffen, wat doen ze eigenlijk?

Voeding speelt een belangrijke rol in ons dagdagelijks leven. Ons sociaal leven draait vaak rond eten. Je gaat uiteten met vrienden, je nodigt vrienden of familie uit bij je thuis,… Hierdoor kan het moeilijk zijn om je gezond eetpatroon te onderhouden. Er is ook zeer veel informatie beschikbaar over voedingsmiddelen en -stoffen op het internet én er zijn veel verschillende opinies over welke voedingsmiddelen en -stoffen nu goed of slecht zouden zijn voor je lichaam. In deze blog wordt de belangrijkste informatie over de verschillende voedingsstoffen opgesomd.

Het is belangrijk dat je voedingsstoffen eet die je beschermen en preventief werken tegen ziekten en dergelijke, dat je voedingsstoffen eet die instaan voor de recuperatie van je lichaam en dat je voedingsstoffen eet die energie geven.

Koolhydraten = energie

  • Koolhydraten zijn een primaire brandstof voor de hersenen
  • Geven energie tijdens high-intensity inspanningen
  • Het is een zeer belangrijke energiebron voor het lichaam

Voedingsmiddelen die ‘ goede’ koolhydraten bevatten:

  • Volkoren grandproducten: volkoren pasta, volkoren brood, volkoren rijst, peulvruchten,…
  • Bij bovenstaande voedingsmiddelen worden de aanwezige koolhydraten langzaam in het bloed opgenomen omdat het lichaam meer tijd nodig heeft om het te verteren.
  • Probeer bewerkte voedingsmiddelen te mijden: koekjes, frisdrank,…

Eiwitten = bouwsteen

  • Bouwt spierweefsel op
  • Onderhoudt en ondersteunt het immuunsysteem

Probeer niet te veel verzadigde vetten te eten

  • Grillen is een betere optie dan bakken of frituren
  • Eet bijvoorbeeld bij kip het ‘velletje’ niet mee op.
  • Eiwit zit in zuivelproducten, gevogelte, bruine bonen, zalm…
  • Je mag 0,5 gram tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht eten per dag.

Vetten = bescherming

  • We praten hier over onverzadigde vetten!
  • Herstel van gewrichten, organen, huid en haar
  • Helpt bij de opname van voedingsstoffen (vitamine A, D, E en K)
  • Geeft langzaam energie vrij en het helpt bij het stabiliseren van energieniveaus

Omega-3 vetten boosten:

  • De hersenen
  • Het geheugen
  • Je vindt omega-3 in volgende producten: vette vis (zalm, makreel, forel), peulvruchten, walnootolie,…

Groenten en fruit = voorkomen

  • Ze leveren vitamines, mineralen en antioxidanten
  • Ze ondersteunen en onderhouden het immuunsysteem
  • Probeer steeds groenten en fruit met verschillende kleuren te eten:
    • Rode groenten en fruit: goed voor het hart en verbetert het bloedsomloop, verbetert het geheugen en het zorgt voor een beter functioneren van de urinewegen
    • Blauwe en paarse groenten en fruit: goed voor het geheugen en de botten
    • Gele groenten en fruit: verhoogde immuniteit, goed voor de ogen en de huid, positief effect op de spijsvertering.
    • Groene groenten en fruit: positief effect op de spieren en de botten, sterkere tanden.
    • Oranje groeten en fruit: positief effect op de huid en ogen ,verhoogde immuniteit, verminderd risico op kanker.

Veel succes!

Coach Thom

2 gedachten over “Voedingsstoffen, wat doen ze eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *