Waarom multitasken je productiviteit aantast

Sinds de komst van het internet, e-mails en smartphones zijn we steeds meer beginnen multitasken. Het multitasken geeft ons het gevoel alsof we zeer productief bezig zijn. Maar dat is helaas een verkeerde interpretatie. Multitasken zorgt er juist voor dat alle taken veel langer duren. Daarnaast zorgt het ook voor extra stress in je dagelijks leven.

Hieronder zijn er alvast 6 puntjes waarom multitasken nefast voor jou is:

  1. Het brein heeft altijd een bepaald maximaal vermogen. Dat kun je over net zoveel dingen verdelen als je wilt, maar je levert in op tijd en effectiviteit.
  2. Hoe meer tijd je besteedt aan de taak waar je naartoe bent geswitcht, hoe groter de kans is dat je niet meer terugkeert naar je eerste taak. En zo ontstaan losse eindjes.
  3. Schakel heen en weer van één activiteit naar een ander en je verliest tijd doordat je hersens zich steeds moeten heroriënteren op de nieuwe taak. Al die miliseconden stapelen zich op. Onderzoek wijst uit dat we ongeveer 28 procent van een gemiddelde werkdag verliezen aan de ineffectiviteit van multitasken.
  4. Chronische multitaskers ontwikkelen een verwrongen beeld van hoeveel tijd het kost om iets gedaan te krijgen. Ze geloven bijna altijd dat dingen langer nodig hebben dan het geval is.
  5. Multitaskers maken meer fouten dan niet-multitaskers. Ze nemen vaak slechtere beslissingen omdat ze nieuwe informatie verkiezen boven oude, zelfs als die oude informatie waardevoller is.
  6. Multitaskers hebben meer last van het soort stress dat je leven beperkt en je gevoel van geluk verbrijzelt.

Waarom zouden we multitasken dan tolereren wanneer we bezig zijn met ons eigen belangrijkste werk?

Hieronder geef ik je vier tips hoe jij je gedrag om te multitasken kan verbeteren:

  1. VERKLEIN JE FOCUS: Richt je niet op druk bezig zijn, maar op productief bezig zijn. Laat je elke dag weer leiden door wat het belangrijkst is.

 

  1. GA TOT HET UITERSTE: Zodra je hebt ontdekt wat er echt toe doet, moet je je blijven afvragen wat het belangrijkst is, tot je maar één ding overhoudt. Die belangrijke handeling komt bovenaan je succeslijst te staan.

 

  1. ZEG NEE: Of je “straks” zegt of “nooit”, het gaat erom dat je “niet nu” zegt tegen alle andere dingen die je zou kunnen doen, tot je allerbelangrijkste taak erop zit.

 

  1. LAAT JE NIET VERLEIDEN TOT EEN SPELLETJE AFVINKEN: Als we geloven dat niet alles even belangrijk is, moeten we ons daar ook naar gedragen. Laat je niet leiden door de gedachte dat alles af moet, dat succes draait om dingen van je lijstje strepen. Raak niet verstrikt in een spelletje afvinken, want dat levert nooit een winnaar op. De waarheid is dat niet alles even belangrijk is en dat succes pas gevonden wordt in het doen van de dingen die echt belangrijk zijn.

 

Veel succes en stop vooral met multitasken… 🙂

Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *