Zelfzorg is niet egoïstisch

Wat ik regelmatig hoor van de dames die bij ons in de studio langskomen voor een kennismakingsgesprek, is dat ze zich schuldig voelen als ze tijd voor zichzelf willen maken (no offense voor de mannen).

En ik ben ervan overtuigd dat er nog veel dames met dezelfde gedachten rondlopen. Ze hebben de indruk dat ze hun gezin in de steek laten. Ze moeten er voor hun kinderen zijn, voor hun partner die van het werk thuiskomt, ze moeten boodschappen doen, eten koken… Als ze dan gaan sporten, moeten ze iets laten vallen en laten ze hun gezin achter met nog zaken die er moeten gebeuren. Dit is iets wat moeilijk te rijmen valt in hun hoofd.

 

Toch is het jammer dat ze zo denken. Want zelfzorg is namelijk heel belangrijk. Misschien ervaar je zelf regelmatig dat je niet genoeg tijd voor jezelf hebt, dat je altijd maar voor anderen bezig bent. Hoe voel je je dan op dat moment? Ben je dan meer kortaf tegen je partner, kinderen, je ouders? Hoe ben je tegen je collega’s?

 

Als je ervoor kiest om voor jezelf te zorgen, dan zal je merken dat je humeur er ook op vooruit gaat. Je zal je ook veel gelukkiger voelen. En dat geluk straal je dan ook uit naar anderen toe. Je zal dan minder opvliegend of verdraagzaam zijn naar anderen toe. Dan heb je misschien de volledige aandacht voor je kinderen ipv te multitasken omdat het in je hoofd maar druk-druk-druk is. Je hebt er niet enkel zelf profijt van, maar je nabije omgeving zal ook de positieve effecten van ondervinden.

 

Plan dus zeker 2 tot 3x/week een uurtje voor jezelf in. In het begin zal je je misschien wat schuldig voelen tov van je gezin, maar je zal al snel positieve effecten ervaren van toch even voor jezelf te zorgen. Uiteindelijk leef je maar één keer. Zorg dat je dan niet enkel voor anderen leeft maar ook voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *